Gritti perfumes and colognes

Gritti е италианска нишова марка, основана от парфюмериста и предприемач Лука Грити през 2010 г. Фамилията Грити произлиза от османския дипломат и политик от венециански произход Алвизе Грити и в продължение на шест века включва дожове, генерали, художници и други известни фигури от италианската история.
През 16-ти век, в средата на Ренесанса и сред блясъка на Венецианската република, е живял Алвизе Грити, благороден физик, алхимик, пътешественик и преди всичко гениална и смела личност. Грити израства в семейството на дожа и двора с всичките му пороци, интриги и тайни. Той пътува от Венеция на изток в търсене на нещо ново. И отново се завръща във венецианския двор, но като друг човек, натрупал ценен опит в източната култура и традиции. В търсене на нови съставки за вълшебни парфюми, неуморният Alvise отива на Изток. След като се завръща от далечни странствания, Грити успява да разкаже на света за незабравимите си впечатления и спомени от една прекрасна страна с помощта на езика на ароматите, който може да намери ключа към всяко сърце.
В момента логото на марката е семейният герб на семейство Грити. На лентата, увенчаваща герба, е запазено мотото, което в превод от латински означава „Не позволявайте на препятствията да ви сломят“. Основната цел на парфюмерийната компания „Dr. Gritti“ е да пресъздаде древните формули на чудодейни аромати, които са били на висока почит от аристократите на Ренесанса.
Един от първите аромати на дебютната колекция на марката е унисекс парфюмът "Antalya". Неслучайно ароматът е получил името си в чест на модерния турски курорт Анталия. Дълбоките дървесни нотки на тютюн, кедър и морски водорасли напомнят за необикновеното пътуване на Alvise Gritti на Изток, което му открива света на най-чувствените, съблазнителни аромати.
Бутилките с ароматите са наситено черни с лъскав блясък, стилизирани като ценна подвързана книга, която съдържа най-интересните истории за читателя. Елегантният дизайн е подчертан от златна табела с името на аромата. Вътрешността на кутията е драпирана в черна коприна.
Първите аромати от колекцията са Antalya, Delirium, Preludio и Saraj, издадени през 2010-2011 г. През 2012 г. към тях се присъединиха Aqua Incanta и Damascus, а година по-късно марката пусна серията White Edition (впоследствие преустановена): тя включваше касис, лека пудра, сладка ванилия и бял бадем. През 2014 г. марката продължава първата "черна" линия с премиерите на Fanós, Noctem Arabs и Doped Tuberose, а през 2015 г. представя луксозната колекция Parfum Privée - за четири години тя включва 10 композиции, включително Fenice в червен флакон, пуснати през 2017 г. за немския пазар, но по-късно включени в постоянната линия. След това, през 2017 г., Gritti показват новата серия I Turchesi в специален тюркоазен дизайн, а през 2018 г. са последвани от първите издания на колекцията „бяла” сутиенена серия - Macrame, Rebrode, Chantilly, Dame de L'Île и Adèle .
Година по-късно марката представя цитрусово-ароматния 19-68, кръстен на годината на раждане на основателя, и лимитирания (2000 бутилки) парфюм Tutù. През 2020 г. Tutù Blanc излиза в концентрация на парфюмна вода и пренася аромата в линията Bra Series. Марката съобщава, че ще продължи не само да развива съществуващите колекции, но и да въвежда нови.